ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουμε ζητήσει παράταση του Μνημονίου

Διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται, και κάνει λόγο για τεχνική παράταση του μνημονίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κάτι τέτοιο: «Δεν έχει ζητηθεί από τους θεσμούς, δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση, δεν έχει συζητηθεί σε κανένα θεσμικό όργανο, δεν έχει τεθεί σε συνάντηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν έχει εκφραστεί δημοσίως από κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο και δεν αποτελεί βούληση των κρατών- μελών της ευρωζώνης».

«Κατά τα λοιπά, όταν οι ευσεβείς πόθοι μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες», αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο για παράταση του Μνημονίου και μάλιστα με επιθυμία της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα την τεχνική παράταση του προγράμματος της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πέραν του Αυγούστου του 2018 εξετάζουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Οι 85 ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Μαΐου αποδεικνύονται στην πράξη εξαιρετικά λίγος χρόνος για να προσδιορισθούν εγκαίρως από την κυβέρνηση και τους θεσμούς οι λύσεις που απαιτούνται, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν υλοποιηθεί πλήρως και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες η εφημερίδα αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχουν ήδη συνομολογήσει ότι η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα έχει κλείσει έως τις 21 Ιουνίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία, ενώ και ο πρωθυπουργός έχει διερευνήσει την εναλλακτική τεχνικής παράτασης του μνημονίου σε επαφές του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Η τετράμηνη τεχνική παράταση δίνει διέξοδο στην κυβέρνηση και τους δανειστές, αφενός να μην υιοθετηθεί προληπτική γραμμή στήριξης (για την οποία απαιτείται νέα έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων) και αφετέρου η χώρα να παραμένει σε πρόγραμμα, γεγονός που θα σημαίνει πως δεν θα χάσει τα αδιάθετα χρήματα του ESM και θα παραμείνει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΤΗΣΕΙ


saddasipourgeiaArray ( [0] => den-echoume-zitisi [1] => paratasi-mnimoniou [2] => ipourgeio-oikonomikon )