Αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση φόρων στην «μετα-μνημόνιο» εποχή

  • Απο stergios
  • 25 Μαρτίου 2018 - 10:21
  • Comments Off

Έτοιμο πριν από το EuroWorking Group της 11ης Απριλίου, με στόχο να παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup στις 27 Απριλίου στη Σόφια, θα είναι -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βρίσκεται στην τελική φάση της τεχνικής επεξεργασίας και θα στοχεύει μεταξύ άλλων σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα, σε προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς και σε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το σχέδιο καταρτίζεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και θα ακολουθήσει «πολιτική διαβούλευση» με τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Κύριο βάρος για τη χρηματοδότηση του σχεδίου θα δοθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πρακτορείου, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ΕΣΠΑ, στην «αναπτυξιακή τράπεζα», καθώς και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι τελευταίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την τοπική κοινωνία και τοπικούς επιχειρηματίες. Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μικρότερο βάρος θα αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες, λόγω του σημαντικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο θα βασίζεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει ψηφιστεί τον Μάιο 2017 και θα συζητηθεί με τους θεσμούς πριν από το νέο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2019- 2022.

Το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί στους εταίρους, τις αγορές και την κοινωνία, θα είναι ότι η χώρα θα τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα αποτελεί «ιδιοκτησία» της, με αλλαγή προσανατολισμού προς τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Έτσι, όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, εκτός από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, θα υπάρχουν και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση (για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας), καθώς και στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και δεν μπορεί να συνεχιστεί το μοντέλο ενίσχυσης μόνον των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λογική ότι αυτές θα δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι θα είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ακόμη και μέσω του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Για τη στήριξη της κοινωνίας, το σχέδιο θα έχει επίσης δύο βασικά σκέλη:

  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά και με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, αλλά και χωρίς να θιγεί η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, όπως άλλωστε ζητούν οι θεσμοί.
  • Τη μείωση των φορολογικών βαρών κατά 3,5 δισ. ευρώ, μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την περίοδο 2019- 2022. Στο σχέδιο δεν θα εξειδικεύεται η μείωση των φόρων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, EUROGROUP, ΣΧΕΔΙΟ, EUROWORKING GROUP


saddasoikonomiaArray ( [0] => eurogroup [1] => euroworking-group [2] => efkleidis-tsakalotos [3] => kivernisi [4] => sxedio [5] => ipourgeio-oikonomias [6] => ipourgeio-oikonomikon )